Juan Carlos “El Peixero”, una vida entre peix i marisc en la Pobla de Vallbona
TICO DE VICENTE.- La Pobla de Vallbona. Quan
per a alguns s’inicia la jornada laboral, Juan Carlos ja porta unes “quantes” hores
en marxa. A les dos i mitja de la matinada ha sonat el despertador que marca el
començament d’un nou dia per a ell. De seguida, enfila el camí cap a
MercaValència, on cada dia tria el millor peix i marisc que, posteriorment,
vendrà als seus clients, a la Pobla de Vallbona, al carrer Colón, un dels llocs
més cèntrics de la vila. Així ho fa des de fa anys. Molts. Des de dimarts fins
a dissabte, dia a dia i setmana a setmana i sense perdre cap jornada. Juan Carlos
Balaguer, “El Peixero”, és tot un emblema al municipi. Prové d’una nissaga
familiar amb molts anys a les seues esquenes arrelats al món del peix i el
marisc. La seua vida ha transcorregut entre safates plenes a vessar de
sardines, sépia, calamars, aladrocs, rogets i altres tipus d’espècies. Sense
mancar-ne cap ni una. “Venim d’una família dedicada a la venda del peix, germans,
cosins i la resta de la família ens dediquem a la venda i repartiment de peix
per la comarca”, explica Balaguer. La seua dedicació, per tant, estava ja ben
decidida des de ben menut. El seu avi en va ser el precursor d’una nissaga que
ha fet del peix i el marisc el seu “modus operandi”. Per això, a la Pobla de
Vallbona, els Balaguer són els que han venut el peix i el marisc entre els
veïns del poble. Més de 40 anys dedicats a una feina que els agrada, amb una
clientela fixa i que són una part, fins i tot, essencial entre el veïnat, en un
dels carrers més concorreguts del nucli urbà.
No
obstant, a la vida d’un negoci i d’un autònom, els entrebancs i els problemes són un ingredient més en el seu dia a dia. Per això, fa vora un any i mig va
decidir tancar la peixateria. La notícia va ser difosa als mitjans de
comunicació. La Pobla de Vallbona es va quedar sense una peixateria de
proximitat per primera vegada en la història del municipi. “Havia de fer una
inversió econòmica important i ningú a la meua família volia continuar amb el
negoci”, aclareix Juan Carlos en declaracions a Infopoblano. Els seus clients es van quedar d’allò més sorpresos.
En un tres i no res, els veïns es van quedar orfes, sense una botiga on comprar
el peix, algú que els aconsellara, algú que els guardara el millor peix de la
jornada o algú que els ajudara a acabar una recepta de peix d’allò més
saborosa.
Tanmateix,
al cap d’any i mig va decidir de tornar a obrir la tenda, entre l’alegria i la satisfacció
dels seus clients i clientes que així ho van expressar a les xarxes socials. La
seua absència l’havien notada i ara podrien rescabalar-se’n del temps
perdut. Els missatges es van amuntegar als portals més coneguts d’internet. De
fet, al web d’Infopoblano es van reproduir missatges i missatges de benvinguda.
“Vaig trobar feina en un altre lloc però no m’hi vaig acoblar i vaig decidir de
fer la inversió, amb tot el que es demanava en temes sanitaris i amb una
reforma per adaptar-m’hi a la normativa”, subratlla el propietari del Peixero. Des
d’eixe moment, el barri ha tornat a tindre una peixateria de referència, amb un
venedor que coneix els gustos del seus clients i amb un negoci que serveix per
a la vertebració social i econòmica de la localitat.
“Només
veig entrar una clienta ja sé quin tipus de peix o producte voldrà, el tracte
amb tots és molt bo, i la satisfacció és enorme”, manifesta Juan Carlos
Balaguer. Des que va tornar a obrir la tenda, el degoteig de clients ha estat
constant, després de mesos d’absència i silenci al barri. A poc a poc, als
voltants també s’han obert més botigues, al costat, fins i tot, una de nova,
una fruiteria de proximitat, amb productes de qualitat, d’allò més saborosos i
amb un tracte personalitzat en la venda. Infopoblano
ja va denunciar en el seu moment el declivi que ha patit el nucli urbà pel que
fa a les tendes de barri, aquelles de tota la vida, aquelles on ens criden pel
nostre nom i aquelles que, amb una sola mirada, encerten el nostre gust.
Comentarios
Publicar un comentario